Andiva, pe numele sau stiintific Cichorium endivia, este o legume din familia Asteraceae. Andiva are un gust usor amarui in forma naturala si devine dulce dupa gatire. Se poate prepara sub orice forma: fripta la gratar, fiarta, prajita, la cuptor. De asemenea, se poate servi cruda, in salate.
Beneficiile andivelor
Andivele, denumite si “aurul alb”, contin o cantitate de fier de 9 miligrame pe o 100 de grame si valori insemnate de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, tiamina, fibre, betacaroten, celuloza, vitamina A, vitamina E, vitamina C si complexul de vitamine B.
Consumarea sub orice forma a andivelor este benefica pentru copiii in crestere, femeile insarcinate, persoanele afectate de anemie si osteoporoza sau care sunt in perioada de convalescenta si persoanele in varsta. Are un rol essential in buna functionare a organismului si a combate depresia, stresul si bolile cardiovasculare. Este excelenta folosita in diete, deoarece sprijina metabolizarea grasimilor.
Cum alegi andivele potrivite?
Andivele potrivite sunt cele cu frunzele albe, varfuri galbene si frunzele unite in sus. Andivele nu trebuie sa aibe pete sau alte degradari.
Cum pastrezi andivele pana le consumi?
Andivele se pot pastra in frigider timp de 3 pana la 5 zile. Este recomandat sa le pastrezi in lada de legume a frigiderului, intr-o punga de culoare inchisa, pentru ca aceasta sa nu aibe contact cu lumina. In contact cu lumina, andivele devin mult mai amarui si se usuca mai repede.
Cum indepartezi gustul amar al andivelor?
Pentru a indeparta gustul amarui, se tin 15-20 de minute in apa rece cu otet si sare. Se scot din aceasta apa si se spala bine sub jet de apa rece. Se pot consuma gatite sau crude.